Opsesija zdravom hranomIako službeno ne spada u poremećaje u prehrani, ortoreksija može štetiti.

 Prevelika želja za zdravom hranom lako se može izmaknuti nadzoru. To je predfaza kad sve izgleda normalno i čini se da je sve pod kontrolom, ali prije ili kasnije vodi u neki od poremećaja prehrane. Naime, osobe su opsjednute zdravom hranom i takav način prehrane im je najbitnija stvar u životu. Zato se često zna javiti gubitak težine, čak i pothranjenost, objasnila je prof. dr Vesna Vidović iz Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb.

Ortoreksija je složenica grčke riječi „orthos“ što znači ispravan i „orexis“, što znači apetit. Inače, ovaj poremećaj prehrane prvi put je 1997. godine definirao kalifornijski specijalist alternativne medicine Steven Bratman. Radeći kao kuhar i uzgajivač organske hrane u jednoj komuni u New Yorku shvatio je da određeni pobornici zdrave prehrane (vegetarijanci, vegani, makrobiotičari i drugi) vrlo strogo inzistiraju na svojim pravilima ishrane.

Osjećaj krivnje zbog nezdrave hrane

S druge strane, uočio je da ona nekima od njih počinju biti primarna u životu. Tako ortoreksičnim osobama veći dio dnevnih preokupacija s vremenom postaje pitanje „što“ i „koliko“ jesti, te koje su posljedice nepravilne prehrane.

Zato dobar dio dana utroše na kupnju i pripremu hrane, te planiranje zdravog jelovnika par dana unaprijed. Ako pojedu nešto izvan planiranog jelovnika, odmah imaju osjećaj krivnje.

Kako njihov koncept zdrave hrane na taj način postaje ekstreman, on jednostavno postaje - opsesija. Mnogi nutricionisti napominju da ne postoji zdrava i nezdrava hrana, nego zdrava i nezdrava prehrana jer je svaka hrana zdrava ako je zdravstveno ispravna.

Savjetuju da se posve ne izbacuju cijele grupe namirnica ako za to ne postoje opravdani medicinski razlozi. Dobro je konzultirati se i s dijetetičarem koji će stručno pomoći u postupnom uvođenju izbačenih namirnica.

Izolacija iz društvenog života

Onog trenutka kad društveni i obiteljski život počinje patiti, jednako kao i zdravlje ortoreksična osoba si treba priznati kako ima problem.

Poznato je da se hranom ne zadovoljavaju samo prehrambene potrebe, nego i društvene jer se uz nju odvijaju važni međuodnosi s prijateljima i obitelji, kao i poslovni sastanci.

Čini se kako ne treba pretjerivati ni sa zdravom hranom jer opsesija može dovesti do poremećaja u prehrani  pa čak i društvene izolacije.

Bratmanov test za ortoreksiju

1. Trošite li više od tri sata dnevno razmišljajući o zdravoj hrani?

2. Primjećujete li kako planirate obroke za nekoliko dana unaprijed?

3. Je li vam prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u jelu?

4. Je li vam kvaliteta života snižena otkad se povećala kvaliteta vaše prehrane?

5. Jeste li u posljednje vrijeme postali stroži prema izboru hrane?

6. Poboljšava li vam konzumacija zdrave hrane osjećaj samopoštovanja?

7. Jeste li se radi konzumacije "prave" hrane odrekli hrane u kojoj ste uživali?

8. Prave li vam prehrambene navike teškoće u konzumaciji hrane izvan kuće, udaljavajući vas od obitelji i prijatelja?

9. Osjećate li ikad krivnju ako tu i tamo "skrenete" od svojih pravila?

10. Osjećate li potpun mir i kontrolu nad samim sobom ako jedete zdravo?

Ako odgovorite potvrdno na više od četiri pitanja, možda imate simptome poremećaja ortoreksia nervosa.

she.hr

Nema komentara:

Objavi komentar