Krompir je zdrav

Krompir u sebi ima oko 15% složenih ugljenih hidrata
 

Krompir je odavno postao sastavni dio naše ishrane. Ne samo da ima supstance koje su dobre za naše tijelo, nego se može idealno kombinovati sa drugim namirnicama i spremati na različite načine.

Krompir u sebi ima mnogo važnih supstanci: vitamina, minerala, biljnih vlakna, a nema puno kalorija (100 grama krompira ima samo 70 kalorija).

Krompir u sebi ima oko 15% složenih ugljenih hidrata. Stručnjaci za ishranu preporučuju što veću konzumaciju upravo ovih ugljenih hidrata, jer se oni, za razliku od jednostavnih šećera, kao u slatkišima na primjer, sporije razrađuju, ranije dovode do osjećaja sitosti koji duže traje, bolje utiču na metabolizam inzulina, snabdijevaju tijelo neophodnom energijom, te su važan strukturalni dio ćelija.

Biljna vlakna iz krompira se vežu sa vodom i tako povećavaju volumen crijeva. Na taj način biljna vlakna pojačavaju rad crijeva i poboljšavaju probavu.
Ukoliko jedete nešprican krompir, nemojte ga guliti, nego ga dobro operite i isčetkajte, jer tako tijelo dobija još više biljnih vlakana koji se najvećim dijelom nalaze u kori.
Biljna vlakna ne utiču na broj kalorija u tijelu, jer ih tijelo ne može provariti, ali svojim pozitivim uticajem na crijeva i samim tim na probavu, trebaju biti sastavni dio ishrane.

Krompir sadrži i 2% izuzetno vrijednih biljnih proteina. Od svih vrsta povrća, krompirovi proteini imaju najveću biološku vrijednost i zato su od velikog značaja u zdravoj ishrani.

Iako mnogi to ne znaju, u krompiru se nalazi dosta vitamina C. Sa 600 grama krompira se može pokriti dnevna potreba za ovim vitaminom.
Pored vitamina C, u krompiru su i važni vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6), te magnezij, kalij, željezo.

izvor: zdravlje.at

Nema komentara:

Objavi komentar