Zeleni čaj i njegove čarolije!


Zeleni čaj pije se u Kini već dulje od 4000 godina, a u Europi smo ga tek otkrili. Evo pet razloga zašto je dobro da šalica zelenog čaja postane svakodnevna navika

Zeleni čaj pije se u Kini već dulje od 4000 godina, a u Europi smo ga tek otkrili. Evo pet razloga zašto je dobro da šalica zelenog čaja postane svakodnevna navika

Za zdravo srce

Mnogo je studija dokazalo da nas pijenje čaja, i crnog i zelenog, može zaštititi od nekih oboljenja srca. Jedna je studija tijekom tri i pol godine pratila pacijente s dijagnosticiranim srčanim oboljenjima. Dokazano je da je stopa smrtnosti bila 44 posto manja kod pacijenata koji su konzumirali više od 14 šalica čaja tjedno nego kod onih koji uopće nisu pili čaj. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale, a nalazimo ih u čaju.

Zaštita od raka

Različite studije povezale su pijenje čaja, posebice zelenog, sa zaštitom od nekih vrsta karcinoma. Studija provedena u Kini pokazala je da se kod konzumenata čaja vjerojatnost razvijanja karcinoma jednjaka i želuca upola umanjuje u odnosu na osobe koje ga ne piju. Studijom praćenja u Japanu uočeno je da se ispijanjem više od tri šalice zelenog čaja na dan može zaštititi od ponovne pojave (recidiva) karcinoma dojke.

Za zdrave kosti i zube

Znanstvenici Sveučilišne bolnice Cheng Kung na Tajvanu pratili su više od 1000 muškaraca i žena starijih od 30 godina i zaključili da oni koji redovito tijekom nekoliko godina dnevno ispijaju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju. Navodno je ključ u visokom udjelu fluorida upravo u zelenom čaju. Fluoridi su, poznato je, važni i za očuvanje zdravih i čvrstih zubi jer povoljno djeluju na čvrstoću cakline, sprječavaju nakupljanje plaka te tako štite i zubno meso.

Za održavanje težine i kao pomoć pri mršavljenju

Redovito dnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma, a time i lakšim sagorijevanjem viška kalorija. To je dokazala šestotjedna studija sa 10 muškaraca i 20 žena kojima se davao ekstrakt zelenog čaja. Potrošnja kalorija kod njih bila je veća nego kod osoba koje nisu dobivale ekstrakt zelenog čaja.

Za zaštitu kože

Visok udio antiksidansa u zelenom čaju, uključujući vitamine E i C, zasigurno usporava procese starenja kože. Zato je zeleni čaj sastojak sve većeg broja kozmetičkih proizvoda. Antioksidansi nas mogu zaštititi i od promjena strukture DNA uzrokovane štetnim utjecajem UV zraka, pa se zato sada znanstvenici u SAD-u bave razvijanjem krema koje bi sadržavale sastojke nađene u zelenom čaju radi zaštite od karcinoma kože.

Kako skuhati savršen čaj

Nakon zakuhavanja ostavite vodu da se malo ohladi jer prelijevanje listića čaja ili filtar vrećice kipućom vodom uništava dio okusa!
Najbolje je upotrijebiti čajnik - uzmite jednu vrećicu čaja ili jednu žlicu listića na dvije, tri šalice vode.
Zeleni čaj najukusniji je bez dodatka šećera ili mlijeka. Ako ipak želite zaslađeni napitak, najbolje je dodati žlicu meda.
Zeleni čaj versus crni čaj

I zeleni i crni čaj dobivaju se od iste biljke i sadrže istu količinu flavonoida. U crnom čaju listići su potpuno oksidirali, a za pripremu zelenog čaja svježi listovi prije sušenja lagano su pareni. Upravo taj postupak daje zelenom čaju karakterističan blag okus te vjerojatno veću količinu jednostavnih flavonoida, tzv. katehina (oko 27 posto u zelenom čaju u odnosu na četiri posto u crnom). Upravo katehini, posebice EGCG i ECH (epigallocatechin gallate i epicatechin gallate) daju zelenom čaju tako ljekovita svojstva.

Sladoled sa zelenim čajem

1/3 šalice vode
1/3 šalice šećera
2-3 žličice zelenog čaja u prahu
2 šalice slatkog vrhnja
Kuhajte vodu i šećer u maloj posudi na laganoj vatri. Stalno miješajte. Nakon što se šećer otopi nastavite miješati sirup još 5 minuta. Maknite s vatre. U posebnu posudu stavite zeleni čaj u prahu i dodajte žlicu sirupa i miješajte kako bi se čaj otopio. Tu smjesu ponovno vratite u lonac sa sirupom i pomiješajte. Dodajte slatko vrhnje. Ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi, a zatim preselite u stroj za pravljenje sladoleda te dalje postupajte prema uputama stroja.

Zeleni tiramisu

3 žumanjka
1/3 šalice šećera u prahu
23 dag sira mascarpone
1 šalica slatkog vrhnja
1 žličica vanilije
cointreau ili neki drugi liker s okusom naranče
zeleni čaj u prahu
1-2 šalice kuhanog i ohlađenog zelenog čaja
3 bjelanjka
piškote

1. Žumanjke i šećer miksajte u zdjeli koja se nalazi iznad lonca kipuće vode, dok mješavina ne postane blijedožuta. Dodajte sir mascarpone i miksajte dalje dok ne dobijete glatku smjesu.
2. U posebnoj zdjeli od slatkog vrhnja istucite šlag, dodajte vaniliju i liker od naranče.
3. U trećoj zdjeli istucite bjelanjke u snijeg.
4. Kremu od mješavine mascarponea umiješajte u šlag.
5. Dodajte snijeg i lagano promiješajte
6. Piškote umočite u skuhani zeleni čaj i poslažite ih na dno posude, premažite ih kremom, ponovno stavite red piškota, red kreme...
7. Stavite u hladnjak na barem 2 sata, najbolje na 24 h.
8. Po vrhu pospite zeleni čaj u prahu direktno prije posluživanja.



Muffini od zelenog čaja
za 12 komada:
- 2 šalice brašna
- 1 šalica šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice zelenog čaja u prahu
- 1/2 šalice mlijeka
- 12 dag omekšalog maslaca
- 2 jaja

Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo i prah zelenog čaja, pa odložite sa strane. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac dok se ne smekša. dodajte šećer i još malo miksajte dok ne postane lagan i pjenast. Dodajte suhu mješavinu i mlijeko. Miješajte s kuhačom dok se suhi dijelovi ne sjedine (ali ne mojte previše miješati). Tijesto će biti donekle grudasto. Podijelite tijesto u posudice za muffine (obložene papirnatim "šeširićima" ili onima od folije, a ako ih nemate onda namastite kalupe) do 2/3 visine. Pecite 25-30 minuta na 180 C. Pustite da se ohlade na rešetki.

source:hic.hr

Nema komentara:

Objavi komentar