Zelena salata kao opijum


Liječi depresiju, nesanicu te ima sedativno djelovanje.
Iz zelene salate (Lactuca sativa) može se izolirati opijum. Naravno, ne onaj pravi, već supstanca koja podsjeća na njega. Pravi opijum je otrov koji sadrži morfij, kodein, papaverin, i još puno najotrovnijih alkaloida. Ovaj opijum iz salate je poprilično drugačiji. Kao prvo, uopće ne sadrži alkaloide. Aktivni principi su seskviterpeni. Kao drugo, nije poznato na koje receptore djeluje, ali zasigurno to nisu opinoidni receptori - jer se nikada nitko nije navukao na salatu.

Laktucarium je mliječna, viskozna supstanca koja se može izolirati iz biljaka iz roda Lactuca spp. Poznat je i pod nazivom opijum iz salate, jer ima sedativna i analgetička svojstva slična opijumu. U narodnoj medicini najčešće je korištena divlja salata (Lactuca virosa). Poznato je da je "opijum iz salate" upotrebljavan još u Starom Egiptu, a u SAD-u se počeo koristiti kao lijek od 1799. godine.

Hipi pokret aktualizirao opijumski karakter salate

Tijekom 19. stoljeća intenzivno je upotrebljavan u Poljskoj kao zamjena za opijum, jer nije imao neželjene efekte kao pravi opijum (morfij iz opijuma izaziva fizičku ovisnot, a može izazvati i anafilaktički šok - vjerojatno tako što preko opinoidnih receptora pokreće oslobađanje biogenih amina i SRS-A iz mastocita i bazofilnih granulocita).

Tek sredinom 20. stoljeća kemičari su uspjeli izolirati aktivne principe iz salate. To su seskviterpeni laktucin i laktucopikrin, a to su inače i supstance koje daju gorčinu salati.

 Tijekom dvadesetog stoljeća ovaj opijumski karakter salate je zanemarivan, sve do hipi pokreta kada se sedamdesetih pojavljuju priče o legalnoj drogi koja izaziva euforiju slično kao catnip (macina trava ili valerijana) i damiana. Prednost opijuma iz salate jest ta što je vrsta lateksa - stvrdnjava se stajanjem i onda se može pušiti.

Budući da ima blago sedativno djelovanje, salata je vrlo zanimljiva kao prirodna i zdrava alternativa antidepresivima i ljekovima za nesanicu. Isto tako, opijum iz salate bio bi vrlo zanimljiv za prevenciju napada panike, jer blago sedativno djelovanje može relaksirati psihički pritisak koji dovodi do napada.

Javno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar