Top 15 namirnica


Nutricionisti kao da se stalno međusobno natječu u sastavljanju ljestvica preporučenih namirnica koje jamče dulji i zdraviji život. Posljednju su sastavili britanski stručnjaci i podsjetili nas na vrste začina, voća, povrća i gotovih jela koje bi većina trebala češće jesti.

. Grah Bogat je vlaknima koja pomažu snižavanju šećera i kolesterola u krvi. Primjerice, porcija pečenog sadrži jedan do šest grama proteina baš kao i jaje. Savjetuje se grah jesti i kuhan, te pripremljen na salatu, varivo ili juhu. Najbolje je uvijek sušen, nekoliko sati namočen u vodi i kuhan, te iznimno iz konzerve.

. Čili Što ljuće, to bolje. Nevjerojatno, ali je to formula za ubrzavanje rada metabolizma. Otkrivena je znanstvenim istraživanjima, a potvrdila je kako se ljudima za dva sata nakon što su pojeli to povrće ubrzao metabolizam za 15 posto.

. Riblje masti Pečene srdele ili konzervirane sardine kao i druge vrste masnije ribe izvor su omega-3 masne kiseline koja poboljšava krvnu sliku.

. Grejp Često se može čuti savjet da ako se prije ručka ili večere jede to voće, smanjit će se unos masti. To je točno, jer sadrži tvari koje smanjuju kolesterol u arterijama, šećer u krvi i još stvara osjećaj sitosti.

. Peršin Stručnjaci za prehranu kažu da bismo ga trebali žvakati nakon svakog jela, jer osvježava dah, uklanja neugodne mirise i bogat je klorofilom. Pravi je "rudnik" vitamina C i antioksidanata koji, primjerice, štite spermu od napada slobodnih radikala.

. Tamna čokolada Vrste koje sadrže 70 i više posto kakaa su "rudnik" antioksidanata, a znanstvenici su istraživanjima potvrdili kako flavonol iz kakaovca ima svojstva aspirina i sprječava zgrušavanje krvi.

. Jabuka Sadrži oko 150 superhranjivih tvari, a taj jednostavan međuobrok ili dodatak doručku naročito je preporučljiv zbog antioksidanta sadržanog u kori. Ima moć uništavanja virusa herpesa, pa nemojte tom voću guliti koru.

. Kurkuma Indijski je začin koji su proslavili najpoznatiji svjetski kuhari, a vjeruje se da ima protuupalna svojstva te pomaže u borbi protiv raka jednjaka.

. Rajčica Prepuna je crvenog pigmenta likopena i liječnici odaju kako je taj antioksidant neprijatelj bolestima prostate. Istraživanja su potvrdila da muškarci koji jedu svježu ili prerađenu rajčicu 10 i više puta na tjedan, imaju čak 35 posto manju mogućnost da obole od raka prostate.

. Masline Bilo da se jedu kao "grickalice" uz piće ili su ukras na pizzi i dodatak drugim jelima, svakako su djelotvorna namirnica. Primjerice, sadrže dobre masnoće, fenole i vitamin E.

. Šipak Izraelski su znanstvenici pokusima otkrili da je ljudima koji su svakodnevno tijekom 12 mjeseci pili nekoliko gutljaja soka od tog voća (oko 100 mililitara) pomoglo da im se obnove arterije. Zaključili su da je to zato što pomaže organizmu u stvaraju paraoksonaze, enzima koji "razbija" kolesterol. Šipak sadrži i čovjekovu tijelu potrebne druge vrijedne sastojke.

. Šljive Nasjeckajte ih i dodajte mlijeku ili jogurtu, pa ćete pripremiti mliječni obrok bogat superhranjivim tvarima za organizam. Posebno je važna fruktoza, jer regulira rad želuca i sprječava nastanak raka jednjaka.

. Bademi Izbjegavajte ih jesti ako su sadržani u "grickalicama", kolačima ili keksima, jedite ih oljuštene i sušene. Stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju masne nakupine u arterijama.

. Mladi krumpir Hranjive tvari iz tog gomoljastog povrća imaju sposobnost nadomjestiti izgubljenu energiju nakon teških fizičkih poslova, održavaju potrebnu razinu šećera u krvi i smanjuju glad između obroka.

. Smrznuto crveno voće Kako pojačati djelovanje šumskog voća ili višanja i trešanja na rad mozga? Najbolje ga je jesti svježeg, ali mu je dobra zamjena i smrznuto. Dovoljno je šaku usitniti u mikseru i primiješati jogurtu ili mlijeku, pa uključiti na jelovnik kao doručak ili međuobrok.
souce: hic.hr

Nema komentara:

Objavi komentar