Praktične funkcije čaja


Upoznajte sve praktične funkcije čaja.
Jedan od najzdravijih i najfinijih napitaka, ima još brojna korisna svojstva zbog kojih ga možemo upotrebljavati i za čišćenje, ljepotu te u kuhinji i vrtu.

Zanimljivo je koliko sušeno bilje preliveno vodom može dobroga donijeti. Osim što ga možemo piti vrućeg, a ljeti i hladnog, isti nam može pomoći i za druge stvari. Kako bismo što pametnije iskoristili ovu korisnu biljku, možemo istu vrećicu čaja koju smo koristili kako bismo skuhali napitak, upotrijebiti i za druge stvari. Provjerite čemu čaj sve može poslužiti.

Zdravlje i ljepota

Mnogi čaj piju samo kada su prehlađeni, jer dokazano pomaže, no primjerice pomaže i umivanje zelenim čajem za smanjenje akna. Ukoliko ste ovih dana izgorili na suncu manje površine na tijelu tapkajte s mokrom vrećicom čaja, a ako ste na većoj površini pocrvenili, najbolje je da se ubacite u kupku od čaja. Za suhu kosu čaj pomaže kao regenerator kojim se prelije kosa, kratko ostavi i ispere vodom. Za umorne oči pomaže mokra vrećica čaja koje stavite na kapke, dok problem smrdljivih nogu možete riješiti  namakanjem u jakom čaju 20-tak minuta svaki dan, usput ćete se dobro i opustiti.


Pomiješate li čaj od peperminta s malo soli može vam poslužiti kao vodica za ispiranje usta, dok djeci kojima ispadaju zubi mogu pomoći hladne vrećice čaja za smanjenje boli i krvarenja. Mokra vrećica čaja također može olakšati ubod od injekcije i djeci i odraslima. Važno je napomenuti kako od čaja možete biti pametniji i to ne samo pijenjem neke vrste, nego kineski doktori uvjeravaju da stavljanje čaja u jastuk spomaže da se budimo čiste glave i brže mislimo.

Domaćinstvo

U kućanstvu su uvijek najbolji savjeti oko čišćenja, pa tako znajte i da ako posipate suhi iskorišteni čaj po tepihu, ostavite ga 10 minuta i usišete da će nestati zaostala zmazanoća i prašina. S crnim čajem možete istrljati drveni pod i posušiti ga na zraku kako bi zasjao punim sjajem. Isto vrijedi i za čišćenje namještaja, pa tako s namočenom krpom u čaj možete za sjaj prebrisati stolove, stolce i ostalo.

Čaj čisti i ogledala i prozore od otisaka prstiju. Koristiti ga možete u vrećicama ili čaj uliti bocu sa sprejom te poprskati veće površine. U kupaoni se koristi za skidanje mrlja na dnu WC školjke, jer se jednostavno ostavi vrećica čaja u školjci na nekoliko sati te pusti voda i četkom pobriše.

 Samim ispiranjem to nevjerojatno razno bilje pomaže nam da se riješimo smrdljivog mirisa ribe na našim rukama. Iskorištene vrećice čaja miču mirise i iz hladnjaka, a ukoliko ne volite kemijske preparate, možete zamirisati auto primjerice vrećicom lavandinog čaja ostavljenom ispod sjedala.

Kuhinja i vrt

Kod kuhanja je čaj također dobrodošao. Može se upotrijebiti pri marinadi mesa, jer ga još više omekša. Kinezi nakon što skuhaju jaja, stave u vodu vrećicu čaja kako bi dobili novi okus ili boju.

I biljke vole čaj. Ružama paše iskorišteni čaj zaliven vodom. Kućnom bilju odgovara napravljeni čaj bolje od vode, dok biljkama u lončićima na dno možete staviti iskorištene vrećice čaja pa će tako kroz to crpiti vodu punu hranjivih tvari.

I za kraj za one koji vole sjediti u vrtu, a trenutno ih na miru ne puštaju komarci – znajte da možete zapaliti lišće čaja i na taj način ih se riješiti bez ikakvih kemikalija.

source: she.hr

Nema komentara:

Objavi komentar