Plavi krumpir


Ovih dana u našim trgovinama trebao bi se pojaviti plavi krumpir. Kao i svi krumpiri, plavi krumpir potječe s Anda, točnije iz Perua. Ima tamnoplavu, gotovo ljubičastu, koru i jednako tamnoplavo meso. Kora je glatka, "oči" su plitke, a ukus izvrstan. Priprema se na uobičajene načine, kao i svaki drugi krupir. Od njega se može napraviti vrlo zanimljivi čips i pire te crveno-bijelo-plava salata.

Povrće jakih boja često je hranjivije od blago obojenih, a to vrijedi i za krumpire. Krumpiri crvenog i plavog mesa dobivaju boju od pigmenata koji se zovu antocijanini. U ostaloj hrani, kao što su grožđe i bobice, ovi antocijanini su se pokazali kao zaštita stanice od oksidacijskog oštećenja koje je odgovorno za mnoge bolesti povezane s godinama.


Pire od plavog krupira

za 4 osobe:
900g plavih krumpira
300ml vrćeg mlijeka
soli svježe mljeveni papar



1. Zagrijte pećnicu na 180 C/plin 4.
2. Izbodite krumpire i stavite ih u posudu. Pecite u pećnici oko 1 sat dok ne budu mekani.
3. Prerežite ih po pola i ogulite.
4. Protisnite ili izmiksajte.
5. Umiješajte vruće mlijeko i maslac i začinite po ukusu. Miksajte dok ne postane glatko.


Salata od crvenog, bijelog i plavog krumpira

1/2 kg plavih krumpira
1/4 kg bijelih krumpira
1/4 kg crvenih krumpira
1 žlica soli
1/4 žličice bijelog octa
2 žlice naribanog luka
1 žličica senfa
1/2 žličice soli
1/2 žličica svježe mljevenog papra
2/3 šalice maslinovog ulja
2 žlica sjeckanog oregana
1 žlica kapara

Skuhajte krumpire u slanoj voci. Ocijedite i ostavite da se ohlade. Izrežite na četvrtine i stavite u veću zdjelu.
U maloj zdjeli pomiješajte ocat, luk, senf, pola žličice soli i papar; umiješajte u krumpire. Dodajte maslinovo ulje, oregan i kapare; lagano pomiješajte. Salata se može poslužiti I mlaka.
Salatu možete pripremiti do 24 sata unaprijed. Pokrijte I stavite u hladnjak. Prije serviranja izvadite na sobnu temperaturu.
source:hic.hr

Nema komentara:

Objavi komentar