Jaja-prava superhrana!


Obroci od jaja su laki za spremanje, jaja svi mogu priuštiti, vrlo su hranljiva iako su u poslednjih par godina nezasluženo okrivljena za visoki holesterol i stvaranje masti.

 Istina je da holesterol iz hrane koju unosimo nema mnogo uticaja na povećanje krvnog holesterola. Mi apsorbujemo samo polovinu holesterola kroz hranu koju unosimo.

A pravi krivac za podizanje holesterola su zasićene masti; i dok jedno jaje sadrži oko 240 mg holesterola i 8% dozvoljenog dnevnog unosa masti, Američka zdrastvena asocijacija kaže da možete pojesti 4 žumanaca nedeljno dok belance možete konzumirati koliko želite.

Jaja imaju mnogo funkcija koje će vas iznenaditi:

Poboljšavaju memoriju

Žumanca su bogata kolinom, hranljivom materijom koja deluje kao prethodnica za acetilholin, koji je važan neurotransmiter uključeni u mnoge funkcije kao što su memorija i mišići kontrole.

Poboljšavaju vid

Lutein, karotenoid nađen je u jajima. Smatra se da on sprečava oksidativno oštećenje oka i uopšte usporava starenje očiju. Žumance sadrži vitamin A, koji ako se unosi u odgovarajućim količinama, može sprečiti slepilo i reguliše imuni sistem.


Jačaju kosti

Žumanca sadrže vitamin D, koji pomaže sprečavanju osteoporoze.

Doprinose lepšoj figuri

Jedno veliko belance sadrži polovinu svih proteina u jajetu – 3.5 gr, samo 20 kalorija i 0 gr masnoće. Ono nam daje osećaj sitosti, pomaže rast zdravih tkiva i obnavlja mišiće nakon vežbanja.

Ona su tajna lepote

S obzirom na to da jaja sadrže sve aminokiseline koje su potrebne izgradnji keratina, grupi teških, vlaknastih proteina koje čine strukturni okvir određene ćelije - one jačaju kosu, kožu i nokte.
source:b92.net

Nema komentara:

Objavi komentar