Jabuke se najviše treiraju pesticidima!


Sedmu godinu za redom Environmental Working Group, udruga koja se brine o zdrastvenoj sigurnosti potrošača na svojoj web stranici objavljuje listu voća i povrća u kojima je pronađeno najviše pesticida. Ove godine na popisu se našlo 12 namirnica, a na vrhu liste je, na iznenađenje svih, jabuka.
Analiza 53 vrste voća i povrća nakon pranja i guljenja pokazala je da su jabuke sa 98 % uzoraka, u kojima su pronađeni pesticidi, svrgnule celer s prvog mjesta najozloglašenijeg ploda. Jedna od pretpostavki je da su jabuke tretirane pesticidima i fungicidima nakon berbe, kako bi se omogućilo dulje skladištenje, komentirala je analitičarka Sonya Lundr koja je sudjelovala u analizi uzoraka. Iza jabuka, namirnice sa najvećim sadržajem pesticida su celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj.

Dobro je znati da su namirnice sa najmanjim udjelom nađenih pesticida luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, dinju, kivi, kupus, lubenicu, batat, grejp i gljive.
source: dalje.com

Nema komentara:

Objavi komentar