Blagodeti mirisnog đumbira

Ekstrakt korena đumbira je jedan od najpopularnijih suplemenata u svetu. Ima veoma široku upotrebu i bezbedan je jer je u potpunosti prirodan.

 Mnoge kulture i kuhinje koriste đumbir zbog jedinstvenog ukusa i divnog mirisa koji daje mnogim vrstama jela.

Drugi ga cene zbog njegovih lekovitih svojstava, gotovo bez neželjenih efekata.

Šta je koren đumbira?

Đumbir je biljka koja raste u tropskim i subtropskim oblastima planete. Obično je braon – zelene boje i kvrgav. Primetićete da je ljut, ali da kada ga progutate ostavlja sladak ukus u ustima.

Vekovima je korišten u azijskim jelima, a u Evropu i Severnu Ameriku stigao je u poslednjih nekoliko decenija. Možete pronaći organski đumbir u lokalnoj prodavnici zdrave hrane i to u dva oblika: zreli i mladi koji se razlikuju po boji (mladi je znatno bleđi).

Koje su koristi od đumbira?

Duga je lista koristi po zdravlje koje donosi đumbir. Poznat je kao efikasan lek protiv vrtoglavice, a ako ga izmiksate i namažete na čelo, ublažiće vam migrenu.

Deluje antiinflamatorno, pa pomaže i u bolovima u zglobovima. Ako ste prehlađeni ili gripozni, đumbir će vam olakšati simptome.

Takođe, dokazano je da potpomaže detoksikaciju i regeneraciju organizma.

Gde da ga nabavim?

Ima ga u većini bolje snabdevenih supermarketa, ali je bolje da ga uzimate u prodavnicama zdrave hrane jer je verovatno svežiji. Čim ga kupite, možete otkinuti jedan njegov krak i posejati svoj đumbir u srednje velikoj saksiji.

Samo iseckajte ceo koren na približno jednake delove i pobodite ih u zemlju. Zalivajte obilno i svakodnevno. Imajte u vidu da on raste u širinu, pa ga na vreme premestite u veću saksiju.

Kako ga koristiti?

Đumbir možete prosto narendati i staviti u razna jela, ili ga onako celog grickati. Međutim, od njega možete praviti i divan čaj.

Oljuštite ga i isecite na tanke kriške. Prokuvajte vodu u šerpi i dodajte isečeni đumbir. Prekrijte poklopcem i pustite da se pari oko 20 minuta. Procedite i dodajte med i limun.

Neki ljudi koriste kapsule na bazi đumbira koje pomažu u regulisanju gasova i probave.

Kako da odaberem dobar đumbir?

Ako nikada ranije niste kupovali đumbir, pronalazak svežeg komada može biti veoma težak.

Prvo ga pomirišite – ako je miris snažan, onda je reč o zdravom đumbiru. Najbolje bi bilo da probate jedan njegov krak.

Ako je ukus ljut i intenzivan, sigurno je ispravan.

Da li ima sporednih efekata?

Toksičan je samo u ekstremno velikim dozama. Ipak, trudnice bi trebalo da ga izbegavaju pre nego što porazgovaraju sa lekarom.

Takođe, ako uzimate kapsule na bazi đumbira, uvek uz nju popijte veliku čašu vode.

One se šire u vlažnoj sredini i mogu vam se zaglaviti u grlu ako ih na vreme ne “proterate”. Kod nekih ljudi đumbir može izazvati povišenu temperaturu. Takođe ako imate kamen u žuči, đumbir može pogoršati njegove simptome.

Uvek se konsultujte s lekarom pre upotrebe, jer može da oslabi ili ojača dejstvo lekova koji se uzimaju protiv hroničnih bolesti.
source: b92.net

Nema komentara:

Objavi komentar