Antibiotici iz prirode


Bez antibiotika danas ne bismo mogli stati na kraj brojnim bolestima, no sve se više govori i o blagotvornim učincima ljekovitog bilja i prirodnih
supstancija, od kojih se neke s punim pravom nazivaju prirodnim
antibioticima. Došlo je kraj vremenu u kojem smo slijepo vjerovali
sintetičkim antibioticima, već smo u njihovoj primjeni postali oprezniji i
savjesniji i medicinski udžbenici upozoravaju nas da davanje antibiotika kod najvećeg dijela infekcija nije preporučljivo. Nuspojave sintetičkih antibiotika uopće nisu bezopasne. Podsjetimo se ukratko što su antibiotici i kako djeluju.

Antibiotici i nuspojave
Otkriće penicilina 1928. uvelo je jednu od najvećih promjena u povijesti
medicine. Djelotvornost penicilina i kemijski antibiotici koji su se nakon
toga razvili potpuno su uvjerili svijet medicine u činjenicu da bi se
zarazne bolesti jednog dana mogle iskorijeniti. Oni su pomogli da se nekad
veoma proširene zaraze, poput tuberkuloze, učine gotovo potpuno bezopasnima.
No, danas ih se sve više napada, uglavnom jer im se godinama olako
pristupalo. Propisivani su već kod bezazlenih bolesti pa su bakterije
postajale sve otpornije. Također, vrlo djelotvoran "opći napad" antibiotika
u našem tijelu dovodi i do neželjenih rezultata: rast gljivica u crijevima i
vagini poznata su popratna djelovanja. U nekim slučajevima antibiotici
direktno sprječavaju imunološki odgovor našeg organizma tako što usporavaju tjelesnu reakciju i djelatnost bijelih krvnih tjelešaca. Potom, ljudsko tijelo udomljuje milijune korisnih bakterija - samo u području usta,  grla i nosa ima ih oko 50 milijardi - koji nas štite od infekcija. Uzimanje
antibiotika širokog spektra razara taj ekološki sustav i čini nas
osjetljivijima na infekcije. Tako dolazi do kronične obrambene slabosti
organizma i veće mogućnosti zaraze bakterijama, virusima i gljivicama.
Također, antibiotici mogu doprinijeti tomu da se hranjive tvari u crijevima teže apsorbiraju. To se posebno odnosi na vitamine skupine B, vitamin A, cink i magnezij. Ako antibiotici uz to izazovu i proljev, gubitak hranjivih tvari može biti vrlo velik.

Zdrava alternativa
U potrazi za mogućom zamjenom ljudi se sve više prisjećaju liječenja
ljekovitim biljkama i drugih prirodnih postupaka liječenja. U ljekarni majke
prirode čitav je niz ljekovitih biljaka prikladnih za sprječavanje i
liječenje bolesti. Mnoge su nam ljekovite biljke nadohvat ruke, a neke često
koristimo i kao začine i u pripremi jela (češnjak, mažuran, majčina dušica i
mnoge druge). Prirodne antibiotike nam daruju i mahovine, paprati, alge, kao i gljivice i neke bakterije (one koje kisele mlijeko, kupus ili ocat).
Upoznajmo, dakle, nekoliko prirodnih antibiotika koje lako možemo naći u
prirodi, na tržnici ili u biljnoj ljekarni.

BRUSNICA
Aktivne tvari: sadrži organske kiseline (jabučna, limunska, kininska,
benzoična, hipurična) i proantocijanidine (OPC) jedinstvene za ovaj plod.
Omogućuju joj da djeluje kao anti-adherentni faktor koji inhibira adheziju
(vezivanje) patogenih bakterija u urinarnom traktu. Djelovanje:
potiče čišćenje mokraćnog sustava, te pomaže u slučaju urinarnih infekcija. Može se koristiti i preventivno za čuvanje zdravlja urinarnog trakta. Prema
najnovijim istraživanjima prirodni ekstrakt brusnice djeluje antibiotski na
infekcije, bez opasnosti na razvoj otpornosti organizma prema lijeku ili
pojavljivanja gljivica, koje su posljedica čestih uzimanja antibiotika.
Preporučuje se: zbog visokog udjela polifenola već dugo koristi u liječenju
raznih unutarnjih infekcija. Njeni antioksidansi uspješno djeluju u
prevenciji raznih bolesti, ispirući uzročnike bolesti sa stjenki probavnog
trakta i unutarnjih organa.

CIMET
Aktivne tvari: tanini, aldehidi, eugenol.
Djelovanje: ublažava bolove, ima protuupalni i antivirusni učinak. Prema
nekim znanstvenim istraživanjima ulje cimeta može neutralizirati čak i
bakterije koje uzrokuju tifus.
Preporučuje se:
u prirodnoj medicini koristi se zbog antimikrobnih svojstava, ali i kao
repelent za insekte. Ta svojstva omogućuju i dugotrajno skladištenje cimeta.
Služi i protiv visokog tlaka, nadutosti, ali i prema nedavnoj studiji može
služiti kao prevencija ili odgoda javljanja dijabetesa. Započele su kliničke
studije, a znanstvenici se slažu da se pacijentima s dijabetesom tipa 2 može
poboljšati stanje pri dnevnoj konzumaciji inzulina - čak jedan gram pravog
cimeta dnevno može sniziti šećer u krvi. Jedna čajna žlica sadrži pet grama.
Prije terapijske konzumacije svakako se posavjetujte s osobnim liječnikom i nutricionistom. Cimet pomaže liječenje oboljenja grla, bronhitisa i upale
uha.
Doziranje: 3 kapi 3 puta dnevno tijekom jednog tjedna, s vodom i šećerom.
Oprez! Valja ga izbjegavati u trudnoći, posebice u početnom stadiju.

ČEŠNJAK
Aktivne tvari: sumporne supstancije, alicin.
Djelovanje: antiseptičko, antibiotsko, antimikotsko, imunostimulativno.
Češnjak djeluje i na Helicobacter pylori, bakteriju koja može uzrokovati čir
na želucu te potaknuti stvaranje tumora na želucu. Preporučuje se: za
liječenje bronhitisa, prehlade, kašlja, povišene tjelesne temperature,
grlobolje, kao i u slučajevima sklonosti infekcijama. Jednako je učinkovit i
u prevenciji i u liječenju. Učestalim jedenjem svježeg češnjaka uspješno se
borimo protiv bakterijskih i virusnih zaraznih bolesti, naročito protiv
gripe.

KAMILICA
Aktivne tvari: Rimska kamilica sadrži germakronolide, flavonoide te eterično ulje. Njemačka kamilica sadrži bisabolane, flavonoide, kumarine i fenolne kiseline. Najupečatljivija razlika između kamilica je u eteričnom ulju - rimska sadrži prozirno ulje bogato esterima, dok je ono kod njemačke
kamilice duboko plave do plavo-zelene boje koja potječe od spoja kamazulena.
Na tržištu postoje dva glavna tipa eteričnog ulja njemačke kamilice -
mađarski tip, koji sadrži više kamazulena (5-22 posto) i egipatski tip, koji sadrži manje kamazulena (2-5 posto). Djelovanje: Djeluje
antibakterijski i ublažava upale, blago smiruje i opušta. Protuupalna snaga
kamilice blizu je onoj kortizona, no primjena mora biti dugotrajnija.
Kamiličino ulje ima i dokazano svojstvo uništavanja gljivica.
Preporučuje se: za ublažavanje akutnih upala sluznice u želucu i crijevima,
kod proljeva i gastritisa, za ispiranje kod upaljenog grla i sluznice usta,
za inhalacije kod kašlja i upala nosne šupljine, u vanjskoj primjeni kod
rana koje loše zarastaju, kao i kod svih oblika upalnih bolesti.
Zbog blagog je djelovanja odlična za liječenje djece.

Prah od kamilice
Suhe glavice kamilice samelju se u prah koji pomiješamo s medom - bolesnik uzima 1-2 velike žlice ujutro i navečer. Kura traje duže vrijeme. Time se uspješno razrjeđuje sluz u dišnim putovima i lakše se kašljem izbacuje.

LUK
Aktivne tvari: sadrži oko 0,01 posto eteričnog ulja, prije svega od aliina,
alicina i polisulfidena.
Tvar koja potiče suze zove se propanthialoksid. Luk sadrži cijeli niz
vitamina (A, B, C), minerale i elemente u tragovima (natrij, kalcij, kalij,
željezo, sumpor, jod, silicij). Flavonoidi se nalaze u korici ploda.
Djelovanje: luk potiče lučenje mokraće, probavu i tek, smanjuje šećer u
krvi, otpušta sluz, djeluje antialergijski, antiseptično i spječava
infekcije. Preporučuje se: kod smanjenja visokoga krvnog tlaka i povišenoga kolesterola u krvi, a sprječava i aterosklerozu. Pomaže kod bronhitisa i astme.

Sirup od luka
Uzme se kilogram isjeckanog luka, pola kilograma meda ili smeđeg šećera, a po potrebi doda se i vrlo malo vode. Kuha se lagano, dok se ne zgusne.
Izlije se u boce i dobro zatvori te može trajati i duže vrijeme. Kod
prehlade uzima se svaki sat po jedna velika žlica, a taj sirup sprječava i
izbijanje bolesti. Ukusan je te ga vrlo rado uzimaju i djeca.

Čaj od luka
Skuhajte 4-5 velikih glavica luka u 2 litre vode sa 3/4 šalice meda. Neka se
kuha 1,5-2 sata, uz povremeno miješanje. Uzimajte onoliko često koliko vam je potrebno. Pijte toplo.

MAJČINA DUŠICA
Aktivne tvari: flavonoidi, fenolna kiselina, tanin, timol (esencijalna ulja
iz skupine fenola koja imaju antibakterijski učinak). Djelovanje:
antiseptičko, antibakterijsko.
Preporučuje se: za liječenje prehlada, kašlja, astme, bronhitisa, gripe,
sinusitisa, upale ždrijela i grla, cistitisa. Doziranje: 30 kapi tinkture 3
puta dnevno.

Kupka od majčine dušice
U kadu tople vode stavi se pregršt majčine dušice i u toj se vodi ostane 20
minuta. Potom bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i ostati jedan
sat. Kupka je djelotvorna u liječenju oboljelih dišnih organa.

MAŽURAN
Aktivne tvari: esencijalno ulje, aromatične komponente.
Djelovanje: antibakterijsko, fungicidno (protiv gljivica), antivirusno,
antioksidacijsko. Mažuran ima dva do tri puta jači antioksidacijski učinak
nego drugo bilje, dakle, učinkovit je u borbi protiv slobodnih radikala, što
je iznimno važno u suzbijanju mnogih bolesti, posebno kardiovaskularnih i
cerebrovaskularnih. Preporučuje se: kao pomoć za iskašljavanje, protiv
grčeva, kod upale sinusa (osobito kronične), protiv grlobolje, nespecifičnih
upala uha, prehlade, viroze, gripe, dugotrajnih tegoba s nosom, upale
mokraćnog mjehura.

Čaj od mažurana
1-2 čajne žlice mažurana prelijemo s 1/4 litre kipuće vode, pustimo stajati
5 minuta i procijedimo.
Pijemo malim gutljajima 1-2 šalice dnevno. Tim čajem liječimo peludnu
groznicu, prehladu i upalu nosne šupljine, ispiremo nos izvana i iznutra,
njime natopljenu vatu stavljamo u nos, a na nos stavljamo oblog od mažurana.

PROBIOTICI
Aktivne tvari: Probiotici se razlikuju od običnog jogurta, jer su im dodane
visoke koncentracije probiotičkih bakterija. Najčešće se dodaju
Bifidobakterium i Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus odnosno LGG. Ti proizvodi osim spomenutih "korisnih"
bakterija, sadržavaju i mnoge druge korisne i važne sastojke kao što su:
vitamini B kompleksa, vitamin K, folna kiselina, enzimi i proteini, kalcij.
Djelovanje: Svima je poznato da je jogurt hranjiva namirnica koja povoljno
djeluje na organizam. Većina pozitivnih učinaka jogurta potječe od
prisutnosti živih bakterija mliječno-kiselog vrenja. Tijekom procesa
fermentacije te bakterije pretvaraju mliječni šećer laktozu u mliječnu
kiselinu pri čemu se dobivaju karakterističan okus i konzistencija
proizvoda. Jogurt je stoga lakše probavljiv od mlijeka i savjetuje se
osobama koje imaju manjak laktaze, enzima koji cijepa mliječni šećer
laktozu, a i bjelančevinama u jogurtu djelomično se mijenja struktura pa su
probavljivije. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika budući da
sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella,
Shigellae) te posebno učinkovito djeluju na gljivicu Candidu albicans.
Preporučuje se: za jačanje obrambenog sustava, kod poremećene probave zbog nepravilne i neredovite prehrane, stresa i iscrpljujućih dijeta, za
ublaživanje crijevnih tegoba (proljev, nadutost, grčevi, zatvor), kod
želučanih tegoba (gastritis, čir), kod gljivičnih upala kože i sluznica, kod
upala urogenitalnog trakta, osobito ako traju dulje vrijeme i često se
ponavljaju, kod poremećaja crijevne flore nakon terapije antibioticima.

PROPOLIS
Aktivne tvari: flavonoidi, biljne smole, balzam, vosak, esencijalna ulja,
polen, masti, aminokiseline, esteri. Djelovanje: antibakterijsko,
antivirusno, protugljivično. Kao prirodni antibiotik propolis djeluje samo
na patogene bakterije, a da pritom ne uništava saprofitsku floru organizma.
Uništava čak i bakterije koje su otporne na mnoge druge antibiotike.
Preporučuje se: za liječenje infekcije gornjih dišnih putova i usne šupljine, upale uha, sinusitisa, za sprečavanje komplikacija kod oboljenja bronha i pluća, kod bolesti zuba i usta, kod bolesti kardiovaskularnoga i krvožilnog sustava, za zaštitu jetre, za regeneraciju tkiva, kod liječenja rana, protiv umora i gripe.

ETERIČNA ULJA ZA INHALACIJU
Doziranje: 6 do 12 kapi svake mješavine na 1-2 litre vruće vode.
* Inhalacija za sve vrste tegoba: 5 kapi lavande, po 3 kapi eukaliptusa
i borovih iglica, 2 kapi majčine dušice.
* Inhalacija za iskašljavanje: po 4 kapi bergamota, eukaliptusa i
sandalovine.
* Inhalacija za antiseptično djelovanje: po 3 kapi eukaliptusa i
ružmarina te 6 kapi lavande.
* Inhalacija kod astme: po 4 kapi eukaliptusa i miloduha utrljati i
inhalirati.
* Inhalacija kod prehlade: 1 kap majčine dušice, 5 kapi lavande i 3 kapi
eukaliptusa ili 12-15 kapi borovih iglica ili iglica jele.


SIRUPI PROTIV KAŠLJA
* Sirup od vrhova jele (opušta sluz): 5 šaka svježih izdanaka jele ili
bora skuhati u litri vode , ostaviti da se ohladi, procijediti i zakuhati
tekućinu s kilogramom sladora ili meda do gustoće sirupa. Više puta na dan
uzimati po 1 žlicu.
* Sirup od hrena (kod jakog bronhitisa): sitno ribani hren pomiješati s
jednakom količinom šećera ili meda i uzimati 2-3 puta na dan po 1 žličicu.
Taj je sirup vrlo jak i zato nije pogodan za osobe osjetljiva želuca.

source: hic.hr

Nema komentara:

Objavi komentar