7 oblika ponašanja koji uništavaju naše zdravlje!Ako ste pomislili da je vaš najveći grijeh što ste danas utrpali masni hamburger u sebe, popili dva piva ili zapalili tri cigarete, prevarili ste se... Stručnjaci tvrde da benigni rituali mogu naškoditi našem zdravlju poput svakodnevnog tuširanja, ispiranja usta nakon pranja zubi ili odmaranja nakon večere, prenosi Daily Mail.
Možda zvuči nevjerojatno da se ne treba tuširati svaki dan, ali dermatolog Nick Lowe tvrdi upravo to, a ako baš morate, tuširajte se hladnom vodom i nježnim sapunima jer u suprotnom je koža sklona pucanju, isušivanju, pa i infekcijama.
Pogrešno disanje dolazi s godinama, a vježbanje pravilnog disanja samo nekoliko minuta na dan pomaže u borbi sa stresom. I čišćenje može štetiti zdravlju, a korištenje kemijskih proizvoda može izazvati i astmu. Zato valja biti oprezan.
Svakodnevno tuširanje štetno je za kožu
Pretjerivanje u higijeni može biti štetno za kožu, upozorava dermatolog Nick Lowe s Klinike Cranley u Londonu. Prečesto pranje uzrokuje suhoću i pucanje kože, pa čak i infekcije.
Spavati osam sati dnevno nije potrebno
Osam sati sna može vas ostaviti još umornijim, kaže profesor Jim Horne sa sveučilišta Loughborough. Čak i dnevno drijemanje od 15 minuta može biti efektno kao sat spavanja po noći.
Ispiranje usta nakon pranja zubi nema smisla
Ne ispirite usta nakon što ste ih očistili, kaže stomatolog dr. Phil Stemmer. Ispiranjem se skida zaštitni sloj fluorida koji je ostavila pasta za zube, a koja nudi višesatnu zaštitu zubi.
Čučanje na toaletu zdravije od sjedenja
Moderni toaleti loši su za nas, tvrdi izraelsko istraživanje prema kojem je čučanje prirodniji položaj od sjedenja i zahtijeva manje naprezanja. Takav položaj smanjuje rizik od bolesti debelog crijeva.
Kućanski poslovi mogu prouzročiti visok krvni tlak
Čišćenje može biti loše za zdravlje, pokazuje američko istraživanje provedeno na 100 žena i muškaraca koji rade. Pokazalo se da većina onih koji vode kućanstvo ima i znatno viši krvni tlak od onih koji kućanske obveze prepuštaju partnerima. Visok tlak najčešće dolazi zbog briga oko kuhanja, čišćenja i obavljanja kupnje.
Što smo stariji, to nepravilnije dišemo
Što smo stariji to neučinkovitije dišemo, a svjež zrak zbog nepravilnog disanja ne dolazi do dna pluća, kaže psihoterapeut Neil Shah. Disanje mora biti ritmičko i redovito sa 12 do 20 udisaja u minuti te pauzom između udisaja i izdisaja
Opuštanje nakon večere može vas udebljati
Ako ste neaktivni navečer ili jedete netom prije odlaska u krevet, tijelo prihvaća hranu kao mast, kaže nutricionistica Claire MacEvilly sa sveučilišta Cambridge. Treba jesti male obroke, redovito.
source: dalje.com

Nema komentara:

Objavi komentar