10 neprijatelja kože


Sačuvajte kožu od isušivanja i starenja.
Zaista je potrebno stalno biti svjestan što radite i što unosite u svoje tijelo, jer samo na taj način možete sačuvati zdravo tijelo i kožu. No prvo treba naučiti gdje pripraziti.

1. Klor

Nakon kupanja u bazenu, vašoj koži treba posebna njega. Samo tuširanje ne pomaže, jer se klor stopi s kožom te su potrebna dodatna sredstva za čišćenje i losioni. Kako biste uspješno uklonili klor koristite jako pjenaste sapune i gelove za tuširanje.

2. Make-up

Nadamo se da znate da je zaspati sa šminkom nedopustivo. Ono vodi do bakterijskih upala, začepljenja pora zbog čega nastaju akne i naravno, uvijek si zamažete jastuk.Kako vam se to ne bi više događalo, kraj kreveta barem držite vlažne maramice za skidanje šminke i koristite ih u kritičnim situacijama kada nemate snage to učiniti u kupaoni.

3. Kofeinom

Kofein je jedan od većih uzročnika sušenja kože. Rane bore možete izbjeći ispijanjem puno tekućine. Općenito je voda najvažnija za hidratizaciju kože, stoga ne preskačite niti jednu od potrebnih 8 čaša dnevno.

4. Istiskivanje prištića

Jako si je teško pomoći kada na licu imate neku bubuljicu i to ne smijete sami taknuti. Na sve strane se može čuti kako to nije dobro, ali neki ignoriraju taj savjet jer im se čini kako su si ipak riješili problem nakon istiskivanja prištića. No, treba imati na umu da se naizgled možda i riješio problem ali su ta zmazanoća i bakterije završile samo dublje u porama. Stoga, držite svoje ruke podalje od lica.

5. Preskakivanje obroka

Recimo da sada nije bitna nikakva dijeta niti što je zdravo a što nije, nego samo ono što je potrebno koži. Najvažnije je da ne preskačete obroke, jer to ubrzava starenje i isušivanje kože.Osim toga, važno je da u svom jelovniku često nađete vitamin C (naranče), B3 (kikiriki), E (avokado) i A (mrkva i batat). Također bitna stavka je da je slatko pa skoro i zabranjeno.

6. Vrući tuš

Dolazi hladnije vrijeme kada ćemo uživati pod vrućim tušem, ali pazite jer niti prevruća voda nije dobra za vašu kožu. Nažalost, na taj način ispirete slojeve epiderme zbog čega nam se koža ljušti i postaje suha. Krajnja granica kod topline vode i dužine tuširanja je kad vidite da vam koža postaje crvena i počne svrbjeti.

7. Telefon

Možda niste o tome razmišljali, ali razgovaranje na telefon nam također uništava lice na čeljusti i obrazima. Razlog su bakterije koje prenosimo s telefona, jer isti držimo po stolovima i na dnu torbe gdje bakterije i obitavaju. Trebalo bi s vremena na vrijeme očistiti telefon antibakterijskom maramicom.

8. Naočale

Kao s telefonom, slično je i s naočalama. Koliko često ih operete? Ponekad prođe i cijelo ljeto da niste sunčane naočale približili vodi.


Naime, noseći cijeli dan naočale na nosu, na taj dio prenosimo bakterije, punimo pore zmazanoćom i ne čudi onda kada nam počnu iskakati razna crvenila, prištići i miteseri.

9. Yo-yo efekt dijete

Svi znamo da se nije lako pridržavati dijete. Uvijek se nešto prekrši u jelovniku kada cijeli dan moramo balansirati između posla, druženja i brzog kuhanja te zbog toga strada naše tijelo zbog kilaže koja ide gore-dolje. Naime, koža tada gubi vlakna te kod rastezanja nastaju razni tragovi i ožiljci.

10. Sol

Ukoliko ste ljubitelj slanih grickalica tada vjerojatno imate i dehidriranu kožu. Općenito sol isušuje kožu, pa ju probajte srezani u najvećoj mogućoj mjeri i osvježite svoju kožu. Još jedna važna stvar koja dehidrira kožu i treba ju izbjegavati je alkohol, dok od cigareta rapidno starite.
source: she.hr

Nema komentara:

Objavi komentar