Šokantne istine o štetnosti naše omiljene brze hrane !

Brza hrana poput hamburgera i pomfrita nekada davno bila bila ukusna i hranjiva, no danas se proizvodi od raznih ostataka i aditiva.

Nekada davno, hamburger i pommes frites bili su ukusna jela napravljena od svježih i hranjivih sastojaka poput pravog mesa i domaćih krumpuira. No, danas je situacija malo drugačija, a ove dvije osnovne vrste brze hrane, baš poput i svega ostalog što konzumiramo, imaju potpuno drugo značenje.

Na žalost, mnoge od naših najdražih namirnica, posebno brza hrana, nisu naparavljeni u kuhinji već su stvoreni i usavršeni u laboratoriju. Otkrivene su mnoge ružne istine o današanjoj brzoj hrani koju lanci restorana u kojima se prodaje, konzumentima podvaljuje kao zdravu i punu prijeko potrebnih sastojaka. Stoga, sljedeći put prije nego se bacite na žvakanje svog ekstra velikog menija, imajte na umu nekoliko istina o brzoj hrani.Brza hrana sadrži velik broj aditiva

Brojni restorani brze hrane u Hrvatskoj su pojava u posljednjih desetak godina, a jedan od njih je i McDonalds. Oni, poput njemu sličnih u svojoj ponudi imaju i ukusne pohane komadiće pilećih prsa koje na slikama izgledaju jednostavno neodoljivo i primamljivo. No, na žalost, u njima ima jako malo prave piletine, a uglavnom su sastojani od kruha i pilećih ostataka. Mesu u takvim jelima sadrži i do sedam različitih aditiva, od kojih su neki mješavina još aditiva.

Primjerice, tu se mogu naći voda, škrobno brašno, dekstroza, ulje šafranike i sodijum fosfati. Ta 'piletina' također sadrži i ekstrakte kvasca, a u to se dodaje i do 20-ak različitih sastojaka te se dobiva jelo od pohanih pilećih prsa.

Shake ili mliječni frape koji također dolazi u ponudi restorana brze hrane nije potpuno prirodan, a sadrži i do 14 različitih kemijskih sastojaka. Za razliku od toga, klasični mliječni frape se sastoji samo od mlijeka i sladoleda.

No, ako su osnovni sastojci toliko jednostavni, zašto se onda u to piće stavlja i duplo više sastojaka poput guar gume, celulozne gume i morske trave. Zbog te činjenice mliječni frape bi možda trebao promijeniti u bilo koje drugo osim mliiječnog, no gledajući iz prehrambeno biotehnološkog aspekta, to je još malo.

Kojekakvi ledeni napici od kave također djeluju kao prilično jednostavni za spraviti. No, sastojci od kojih se mućkaju sadrže i do 25 različitih aditiva od kojih veliki dio zauzimaju šećer i razna ulja.

Sirup od kave koji se najčešće stavlja u te napitke sadrži tvari poput vode, fruktoznog sirupa od kukuruza i propilen glikola, laksativne kemikalije koja se koristi kao emulgator u hrani te u elektroničkim cigaretama.

Salama se pravi od ostataka iz klaonica

No, ni riblji specijaliteti u restoranima brze hrane nisu iznimka iako bi se pomislilo kako se radi o hranjivom obroku. Ti burgeri ili sendviči zapravo se sastoje od hoki ribe koja se lovi u hladnim vodama na obalama Novog Zelanda.

No, budući da je tijekom godina potražnja za tom ribom porasla, nastala je opasnost od istrebljenja pa je Novi Zeland smanjio izlov. No, restorani koji nude takva jela nisu smanjili proizvodnju. Tako umjesto te ribe tu i tamo stave u mješavinu neku drugu vrstu. Na kraju, tko će primijetiti razliku kada je to ispečeno i servirano u sendviču.

Brza hrana je stvorena u laboratoriju

Na žalost, mnoge od naših najdražih namirnica, posebno brza hrana, nisu naparavljeni u kuhinji već su stvoreni i usavršeni u laboratoriju. Otkrivene su mnoge ružne istine o današanjoj brzoj hrani koju lanci restorana u kojima se prodaje, konzumentima podvaljuje kao zdravu i punu prijeko potrebnih sastojaka

Salama je oduvijek bila nepozanica jer je meso u njoj toliko usitnjeno i puno raznih aditiva da je nemoguće otkriti o kojoj se životinji radi. Većina salama je napravljena od raznih ostataka iz klaonica. Tamo se osim tih suvišnih dijelova koji bi se inače trebali bacati, mehanički odstranjuju i najmanji ostaci mišića s kostiju.

Tada se to 'meso' procesuira s laktoznom kiselinom koja je otpadni proizvod bakterije u mesu. Ovo dvoje salami daju određeni okus te omogućuju ostalim bakterijama da se također razmnože. Kako bi se prekrili svi ti mirisi i okusi, u salamu se dodaju sol i razni začini, otprilike njih 15, i tako nastaje popularno 'jelo' koje prečesto jedemo.

source: zdravljeiprehrana.bloger.hr

Nema komentara:

Objavi komentar