Mitovi o hrani koji su postali prošlost

Danas je sve veći broj zastrašujućih naslova tipa "Ko konzumira jaja umrijet će od infarkta" ili "Hrana u mikrovalnoj je radioaktivna." Najveći broj takvih naslova zapravo su neargumentovana hrpa podataka kojom se nastoji povećati publicitet.

U nastavku donosimo nekoliko mitova o hrani koje su naučne studije porušile:

1. Jaja su loša za srce

Nije tačno da su jaja loša za srce, tvrde naučnici. Nedavne epidemiološke studije su pokazale da zdravi ljudi smiju jesti jedno jaje na dan, bez ikakvih problema. Količina holesterola koji unesemo u naše tijelo nema veliki utjecaj na ukupni nivo holesterola u krvi. naše tijelo je savršeno i  ono kompenzira povećani eksterni unos holesterola, tako što ono smanji svoju proizvodnju lipida i materija iz kojih nastaje holesterol. Naravno ovo važi za ljude koji nemaju oboljenja metabolizma kao što su hiperlipidemija, šećerna bolest i kardiovaskularne bolesti. 

mitovi o hrani


2. Kukuruzni sirup je gori od šećera

Ideja da je sirup sa visokim udjelom fruktoze štetniji od običnog šećera nije tačan. Kompozicija kukuruznog sirupa je skoro identična običnom šećeru. Ukratko, sirup nije ništa gori niti bolji od običnog šećera. Otprilike su štetni podjednako.

3. Konzumiranje sirove hrane osigurava nam enzime prijeko potrebne za zdravu probavu

Neki zagovornici sirove prehrane tvrde da sirova hrana poboljšava probavu i "štedi" enzime u tijelu tako što ih unosi preko hrane. To je potpuno neosnovano i nedokazano. Naša tijela nemaju limitiranu količinu enzima, proizvode ih čitav život, shodno potrebama.

4. Grijanjem u mikrovalnoj pećnici hrani oduzimamo hranjive materije

Ovo je potpuno pogrešno. Uopšte nije važno da li koristimo mikrovalnu, roštilj na ugalj ili rernu baziranu na solarnoj energiji, važna je isključivo temperatura na kojoj se priprema hrana. Prekomjerna temperatura je krivac za eliminaciju korisnih hranjivih materija iz hrane. Zbog činjenice da se hrana u mikrovalnoj pećnici kuha brže, ona zaista može pomoći minimizaciji gubljenja hranjivih sastojaka.

5. Radijacija iz mikrovalne stvara štetne materije u hrani

Možda vam na spomen radijacije na um padnu slike nuklearnih elektrana, ali radijacija bukvalno znači energija koja putuje u valovima i širi se dok putuje. Radijacija koja se koristi za kuhanje hrane je mnogo manja nego X ili gama-zrake. Kuhanje u mikrovalnoj nije ništa drugačije nego bilo koja druga metoda termičke obrade hrane, objašnjavaju stručnjaci. 

Nema komentara:

Objavi komentar