Kako prepoznati ekološki uzgojno meso ?


meso
Mnogi od nas ne mogu nabaviti meso ekološkog podrijetla te ne znaju kako prepoznati koliko-toliko zdraviji komad mesa.

Evo nekoliko savjeta:

Kao i kod ribe, meso ne bi trebalo imati jači miris ( naravno, osim divljači), dok njegova boja i kakvoća ovise o vrsti životinja od koje meso potječe. Ne kupujte meso čiji su rubovi suhi ili pak ako na površini primjetite dijelove koji su gotovo izgubili boju.

Provjerite ima li smrznuto meso svijetlosmeđu boju ili ima li na površini grublju udubinu.

Antibiotici i kemikalilije mogu se i ubrizgati u meso kako bi mu se produljio rok trajanja na policama, što se osobito primjenjuje kod peradi. Primjetite li smećkaste mrlje ispod kože peradi koju namjeravate upotrijebiti, potopite meso u ocat kojem ste dodali soli i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon toga dobro isperite vodom. Osušite ga i tek tada pripremite jelo- na taj način otklonili ste antibiotike iz mesa.

Meso uvijek kupujte od provjerenog mesara koji vam može pomoći da izaberete što kvalitetniji komad. Nikada nemojte uzimati meso od nepoznatog proizvođača, osobito ako se prodaje po nižoj cijeni.

Ako ne možete nabaviti ekološki komad mesa, izaberite i jedite meso koje nema vidljivih masnoća jer  se toksini iz prehrane nakupljaju u masnom tkivu životinje.

Osobito izbjegavajte kobasice i razne vrste pita za koje niste sigurni kakvo je meso upotrebljeno.

Tjedno ne bi trebalo jesti više od tri mesna obroka, a idealno bi bilo uzimati jedan mesni obrok tjedno. Komad crvenog mesa za jedan obrok ne bi trebalo biti veći od vašeg dlana!

Isto tako bitno je naglasiti da bi meso trebalo uzimati od proizvođača koji imaju integrirani HACCP sustav unutar proizvodnje.

Nema komentara:

Objavi komentar