Hrana koja uzrokuje glavobolju


Postoji mnogo vrsta hrane koje pod određenim uslovima mogu biti izazivači glavobolje. Ako ste i vi među onima koje često, ili bar ponekad, muči migrena, svakako će vas zanimati podaci najnovijih istraživanja.

Uopšteno, najnepovoljnije utiču:

Sirevi koji dugo stoje i ostale namirnice koje sadrže tiramin: crveno vino i drugi alkoholni napici, mesne prerađevine i dr.

Alkohol - priliv krvi u mozak se povećava dok pijete alkohol i to može biti "okidač" za početak glavobolje. Dakle - crveno vino, pivo, viski i šampanjac su, prema tvrdnjama stručnjaka, najčešći začetnici ove dosadne boljke.

Dodaci hrani - razni aditivi. Aditivi obezbeđuju namirnicama dužu trajnost i postojanost. Oni, međutim, mogu biti i uzrok glavobolje.

Hladne namirnice - možda niste znali da na neke ljude hladna hrana utiče nepovoljno, tako što im može prouzrokovati glavobolju. Veća je verovatnoća da se to desi ako je vaše telo već zagrejano, na primer fizičkom aktivnošću, ili spoljašnjom visokom temperaturom. Bol se tada javlja u gornjoj polovini glave i traje u navratima od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Istraživanja pokazuju da više od 90% ljudi koji pate od hronične migrene ispoljava osetljivost na sladoled i ostale hladne supstance.

Ostale namirnice koje mogu izazvati glavobolju:

kikiriki, kikiriki-puter, orasi
pica
čips
pileća džigerica
dimljena riba
domaće krofne, kolači i hleb
deserti koji sadrže sir
suvo voće
supe sa mesnim dodacima
jogurt
kofein koga ima u čokoladi, kakaou, kafi, čaju
veštački zaslađivači

Vrste sira koje sadrže visok nivo tiramina:
čedar
feta
gorgonzola
mocarela
parmezan
švajcarski sir

Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive:
hot-dog
šunka
kobasice
slanina
ljute papričice
Nabrojali smo veliki broj namirnica koje nekada mogu izazvati glavobolju. Na vama je, naravno, da otkrijete koja je to hrana koja upravo vama stvara probleme. Najbolje bi bilo kada bi svaka osoba koja ima problema sa glavoboljom zapisivala u neku vrstu dnevnika kada tačno oseća glavobolju i koju hranu je uzimala tog dana. Posle izvesnog vremena, vođenja ovakve evidencije postalo bi jasno - utvrdilo bi se koje namirnice su izazivači glavobolje u konkretnom slučaju. Vredi se malo potruditi radi poboljšanja sopstvenog zdravlja.

source: zdravlje.krstarica.com

Nema komentara:

Objavi komentar